

Hållbarhetsdagen Halland
Årets tema: Framtidens hållbara lösningar
Populära Hållbarhetsdagen Halland är tillbaka, med fokus på framtiden. För fjärde året i rad arrangeras Hållbarhetsdagen Halland, torsdagen 17 november på Arena Varberg. Årets tema är Framtidens hållbara lösningar, och vi får höra kända namn inom nationell expertis dela med sig av forskning och insikter om möjligheterna inom klimat, miljö och hälsa.

Anders Hansen
Överläkare & Författare
Hur går det för oss med Agenda 2030-arbetet? Hur kan forskningen och naturen inspirera till nya lösningar? Hur balanserar vi miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet på bästa sätt?
Hur kan strategiskt hållbarhetsarbete hjälpa oss att se nya möjligheter inom affärsmodellen, och hur vi övervinner hinder i arbetet?

Fredrik Moberg
Forskare & hållbarhetsexpert

Brittis Benzler
Landshövding Halland

Mattis Berquist
Hållbarhetschef - Coop
Anders Hansen är överläkare i psykiatri, civilekonom och författare med fokus på folkhälsa. Han visar utifrån aktuell forskning hur hjärnan påverkas av motion och rörelse. Vinsterna är bättre minne och kreativet, högre koncentrationsförmåga, bättre sömnkvalitet och ökad stresstålighet. Anders lyfter också förutsättningar för att föra hållbarhetsarbetet framåt och skapa medvetenhet.
Fredrik Moberg är forskare med lång erfarenhet som hållbarhetsexpert och miljökommunikatör. Han har specialiserat sig på att göra forskning om klimat och ekosystem mer tillgänglig och användbar, både för den offentliga och den privata sektorn. Han har även forskat inom det spännande området Biomimikry, som handlar om vad vi kan lära av naturen som kan appliceras på andra områden.

Ylva Källman / Moderator Ylva inspireras och fascineras av människor, av deras förmåga att utmana sig själva och sitt kunnande, av den nyfikenhet som driver dem att lära sig nya saker, anta nya utmaningar och pröva nya metoder. Ofta använder hon Muminfamiljen som modell för vilka olika roller vi har i organisationen. Och hon visar hur viktigt det faktiskt är att vi är olika – det är nämligen då vi bäst kan åstadkomma ett gott resultat tillsammans.

Brittis Benzler / Landsövding Halland | Brittis inledningstalar på årets hållbarhetsdag. Länsstyrelsens uppdrag är att arbeta för en utveckling där miljö, tillväxt och goda levnadsvillkor går hand i hand. Målet är en ren livsmiljö, en stabil arbetsmarknad samt ett gott liv för invånarna. Kort sagt arbetar vi för en hållbar utveckling i länet, därmed arbetar vi även aktivt med målen för Agenda 2030.


Mattis Bergquist / Hållbarhetsansvarig Coop | Mattis kommer ge oss en inblick i Coops hållbarhetsdeklaration och att ta ett helhetsgrepp om hållbarhet, om samarbetet med leverantörer och att lansera till kund i ett nästa steg, om att skapa en plattform för förbättringar och transparens, om vikten av att ha en kompetent grupp runt sig när man leder komplexa projekt, om att ta nästa steg inom hälsa och matsvinn och om att ha det gröna varumärket i ryggen.
Gabriella Grusell | Inner Development Goals | Gabriella är psykolog och arbetar med fokus på kopplingen mellan inre mänsklig utveckling och den "yttre" utvecklingen av exempelvis ledarskap, kultur och organisation. De inre utvecklingsmålen handlar om att stärka den mänskliga kapaciteten och förmågorna som krävs för att ha förutsättningar att uppnå en hållbar utveckling. Arbetet med the Inner development goals har pågått i flera år och engagerar tusentals personer i Sverige och internationellt. Internationella toppakademiker som Amy Edmondson, Peter Senge och Robert Kegan är engagerade i arbetet, liksom företag som IKEA, Ericsson, Telia och Spotify. Vi får ta del av vad the Inner Development Goals är och hur de kan lägga grunden för att företag och organisationer blir bättre på att klara komplexitet och att bli hållbara.


Olle Stenberg / Marine Taste | Egentligen skulle de producera biogas, men det blev i stället en koncentrerad fond – full av umami och kokumi-smak. I centrum står det anemonliknande djuret Ciona intestinalis, som på svenska har fått namnet sjöpung. Det låter inte vidare gott och sjöpungen ses i vårt land snarast som ett slags ogräs. I andra delar av världen äts dock flera arter av detta djur som en delikatess, likt ostron. Men det var inte dess gastronomiska egenskaper som från början fångade Olles intresse, utan dess renande egenskaper för havet.

Förmiddagens Talare & Inspiratörer 2022
Eftermiddagens Masterclasses
Under eftermiddagen har vi möjlighet att tillsammans med våra medarrangörer och partners fördjupa oss i områden som direkt kan hjälpa oss att fatta mer hållbara beslut. Oavsett om du deltar som företagsledare, medborgare, idébärare så kan vi alla göra skillnad. Nedan kan du läsa mer om de workshops som erbjuds samt anmäla er.
- 16 nov. 2023 13:30 – 15:30CSR Västsverige, Arena Varberg
- 16 nov. 2023 13:30 – 15:30Länsförsäkringar Halland, IVL & EMC, Arena Varberg
- 16 nov. 2023 13:30 – 15:302050 Consulting AB, Arena Varberg
- 16 nov. 2023 13:30 – 15:30Coop & LRF, Arena varberg
- 16 nov. 2023 13:30 – 15:30Coompanion & The Loop Factory, Arena Varberg
- 17 nov. 2022 13:30Varberg, Kattegattsvägen 26, 432 50 Varberg, Sverige
- 17 nov. 2022 13:30Varberg, Kattegattsvägen 26, 432 50 Varberg, Sverige
- 17 nov. 2022 13:30Varberg, Kattegattsvägen 26, 432 50 Varberg, Sverige
- 17 nov. 2022 13:30Varberg, Kattegattsvägen 26, 432 50 Varberg, Sverige
- 18 nov. 2021 13:30 – 14:30CSR Västsverige, Arena Varberg
- 18 nov. 2021 13:30 – 14:30TEK Kompetenscentrum - Digital workshop
- 18 nov. 2021 13:30 – 15:30Almi, Arena Varberg
- 18 nov. 2021 13:00 – 15:30Derome, Arena Varberg
- 18 nov. 2021 12:25 – 15:10Varbergs kommun (NOD), Arena Varberg
ARRANGÖRER

Samhällsutmaningar är inget man löser själv och det är flera aktörer i Halland som brinner för att stötta entreprenörer och att bidra till utvecklingen av länet.
Med tanke på alla de utmaningar vi ser idag kopplat till klimat, hälsa, integration, jämlikhet och inte minst den krisen som vi nu ser till följd av Corona så kommer behovet för samarbete, innovation och framförallt fler hållbara affärsidéer bara att öka.

CSR Västsverige är Sveriges största sektorsöverskridande nätverk för hållbart företagande och samhällsansvar. Vi finns till för alla verksamheter - stora som små.
Vi stärker medlemmarnas förutsättningar att utveckla ett strategiskt hållbarhetsarbete genom att erbjuda kompetensutveckling, inspiration, verktyg och nätverk. CSR Västsverige är en arena för kunskaps- och erfarenhetsutbyte mellan privat, offentlig, idéburen sektor och akademi.

Idag eftersträvar allt fler företag hållbara alternativ när de planerar sina aktiviteter i form av konferenser eller kick-offer. Vi på NW Event & Möten jobbar ständigt med vårt hållbarhets-arbete och vill vara i framkant med hållbara och Coronasäkrade lösningar för våra kunder.
Som medlem i CSR Västsverige och arrangör för Hållbarhetsdagen har NW Event & Möten fått mycket god kunskap inom ämnet. Genom samarbete med våra medarrangörer och partners lär vi oss mer om hållbarhet och utvecklas varje dag.

Coop Varberg ek. förening ingår i Coop Gruppen vilket innebär att en stor del av hållbarhetsarbetet sker samordnat.
Vårt medlemslöfte är ”Tillsammans ger vi varje medlem mer” och vår vision att vara den goda kraften i mat-Sverige. Det skapar en bra helhet som vi kan verka för. För att uppnå detta bedriver vi ett ambitiöst hållbarhetsarbete som styrs av vår policy och vår strategi för hållbarhet.

Varberg har en ambition att gå före och visa vägen mot en hållbar utveckling. Hållbarhet ingår därför som förhållningssätt i kommunens vision, Varberg - Västkustens kreativa mittpunkt.
Begreppet omfattar tre delar: ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet, som kommunen valt att i lokal kontext definiera som:
Livskraftiga ekosystem (ekologisk)
Hållbar resursanvändning (ekonomisk)
Välmående samhälle (social)

Vi älskar Varberg. Sedan 1836 har vi tillsammans med våra kunder varit med och utvecklat vår stad till att bli en ännu bättre plats att leva och verka i för alla. Hela vår vinst stannar i Varberg. Genom att vara en finansiellt stark bank kan vi växa med Varberg och ge våra kunder möjligheter att utvecklas. Genom vår sponsring och genom bidragen som vår stiftelse delar ut stödjer vi bygdens utveckling inom föreningsliv, idrott, kultur, näringsliv, forskning och utbildning.
Tillsammans med våra kunder vill vi bidra till ett mer hållbart samhälle. Vi vill minska vår påverkan på klimatet, dels från vår egen verksamhet men även den indirekta från våra kunder. Genom att erbjuda våra kunder hållbarhetsinriktade produkter hoppas vi kunna göra det enklare att göra medvetna val – det är genom samverkan vi bygger ett mer hållbart samhälle.
Vi stöttar Hållbarhetsdagen Halland då den bidrar till ökad kompetens, energi och samverkan i dessa viktiga frågor.

Länsstyrelsens uppdrag är att arbeta för en utveckling där miljö, tillväxt och goda levnadsvillkor går hand i hand. Målet är en ren livsmiljö, en stabil arbetsmarknad samt ett gott liv för invånarna. Kort sagt arbetar vi för en hållbar utveckling i länet, därmed arbetar vi även aktivt med målen för Agenda 2030.
Länsstyrelsen ansvarar för att beslut från riksdagen och regeringen genomförs i länet. När det gäller länets utveckling ska vi tillvarata och arbeta för både enskilda människors och samhällets intressen.
Vi är en kunskapsorganisation som arbetar med många olika sakfrågor. Våra kompetensområden spänner över allt från landsbygdsutveckling och biologisk mångfald till integrationsfrågor och skydd av kulturmiljöer. Krisberedskap, livsmedelskontroll, djurskydd, juridik, överklaganden, miljövård, samhällsplanering och naturvård är andra exempel på områden som vi arbetar med.
PARTNERS





















Sidan uppdateras kontinuerligt då vi får fler samarbetspartners för dagen.
Eftermiddagen bjuder på fördjupande "Master Classes" som vi kommer uppdatera med inom kort.
Se till att boka in er fram till 15:00